Опубліковано Залишити коментар

Алича. Історія, опис культури.

Алича дійсно менш відома садова культура порівняно з сливою. Але це дуже корисний і цінний фрукт, про який варто знати більше. Перші згадки про аличу можна знайти в писемних джерелах з 1-2 століття нашої ери, але деякі вчені вважають, що людство вже збирало плоди аличи раніше, в країнах Близького і Середнього Сходу. В природі існує кілька видів аличі. На території нашої країни поширена алича розлога, і саме до неї належить більшість відомих нам форм. Зараз ця культура поширена майже по всьому світу.

Алича росте сильно колючим деревом або кущем висотою в межах 1,5-15 метрів. Плоди круглі, соковиті, можуть бути жовтого, червоного, фіолетового або практично чорного кольору з легким восковим нальотом. Плоди дуже схожі на плоди сливи, адже видатні вчені вважають, що алича є предком сучасних слив. У літературі можна знайти такі назви, як ткемалі, вишнеслива, мирабель, мираболан. Ця культура дуже врожайна, доросле дерево може приносити до 100 кілограмів плодів.

Аліча є відмінним медоносом і також використовується в садівництві як підщепа для прививки сливи і алічі культурних сортів.

Плодах алічі міститься велика кількість корисних речовин, таких як органічні кислоти, пектини, вітаміни С, В, А, калій, залізо, магній, кальцій, фосфор. У жовтих сортах алічі міститься багато цукру і лимонної кислоти та мало дубильних речовин, а в темно-плодних сортах міститься багато пектину.

Аличу вживають як у сирому вигляді, так і приготовлюють з неї варення, джеми, компоти, соки, желе та соуси. Найвідоміший з них – соус ткемалі. Він чудово пасує до м’яса, оскільки своїми кислотами допомагає розщепити м’ясо та жир. З кісточок аличі видобувають олію, що за складом дуже близька до мигдалевої олії, і в ній містяться такі речовини, як бензойний альдегід, цинкова кислота, глікозид амігдалін. Олія аличі широко використовується в косметології, а також у виробництві медичного мила. З жому виробляють рослинний казеїн, а черепки використовуються для виготовлення активованого вугілля, яке використовується для очищення спиртних напоїв.

У плодах аличі міститься мало цукру, тому її рекомендується споживати людям з цукровим діабетом. Сушені плоди широко використовуються при авітамінозах і як протиблювотний засіб.

Придбайте аличу від Древолаза і вирощуйте свої власні плоди аличі.

Залишити відповідь