Description
СИНОНІМИ НАЗВИ: Яблоня Слава Победителям , Яблуня Слава, Яблуня Слава.
ОПИС СОРТУ: Сорт “Слава переможця” – це сорт яблуні, який дозріває влітку, пізньолітню або осінню, в залежності від регіону висадки. Цей сорт був створений в Україні, на Млиєвській садово-городній дослідній станції імені Л. П. Симиренка (сучасна назва – Інститут плодівництва ім. Л.П. Симиренка НААН). Сорт був отриманий у 1928 році селекціонерами Л. М. Ро та П. Є. Цехмістренко, шляхом гібридизації популярних сортів яблуні – Папіровка і Макінтош.
ФОРМА РОСЛИНИ: Рослини сильнорослі, з могутньою розгалуженою широкопірамідальною кроною в молодому віці, яка з часом набуває високо-овальну або високо-круглу форму. Основні гілки прямі, і при відхилінні від стовбура утворюють гострий кут (нижній ярус – 65-75 градусів, верхній – 40-50 градусів), кінці гілок спрямовані вгору, кора з коричневим забарвленням. По мірі росту дерева основні гілки відходять у бік і до певної міри покриваються обручками і плодовими прутками.
ЧАС ЦВІТІННЯ: середній термін.
ЧАС ПЛОДОНОШЕННЯ: I- II декада серпня.
ПАГОНИ: Прямі, коричневого кольору, щільно вкриті невеликими чечевичками. При рості в плодоношенні стебла мають червонкувато-коричневий відтінок, слабко колінчасту форму і блискучу поверхню.
ЛИСТЯ: Світло-зеленого кольору, з ледве помітною жовтістю, середні за розміром, круглі і кругло-овальні, злегка видавлені при відході від гілок утворюють гострий кут, з країв листя слабко піднімуться і мають двоякі-зубчасту зубчастість, кінчики коротко заострені, поверхня листової пластини плоска, майже гладка, дрібнозморшкувата, слабко опушена. Черешки немають виразного кольору, ланцетоподібні прилистки невеликі.
КВІТИ: Рожевого забарвлення і мають форму блюдця, основи тичинкових ниток червоного кольору, стовбурик зав’язується без опушення, з пилконосами, розташованими на одному рівні з тичинковими пилками або трохи вище них. Квіткові бруньки червоні.
ПЛОДИ: Зовні досить апетитні і привабливі, за формою можуть бути круглими, продовгувато-круглими або слабко конусоподібними в верхній частині, без ребер або з ледь вираженим одним ребром, шкірка блискуча. Яблука за розміром можуть бути середніми і великими (середня вага яблука зазвичай знаходиться в межах 120-180 г). Основний колір яблук на момент збиральної стиглості – жовтувато-зелений, покривний колір рівномірно розподілений практично по всій шкірці густо-червоною смугою з слабким сірим налітом, також часто є світлі підкіжкові точки, іноді з корковінням в середині. М’якоть у яблук жовтувато-біла або світло-кремова, середньозернистої структури, помірно ароматна, досить соковита, ніжна, злегка масляниста, аромат приємний, але слабкий. Смак дуже хороший, кисло-солодкий, з пряними нотками, сорт визначається як столовий. Дегустаційна оцінка смакових якостей яблук за 5-бальною шкалою становить 4,4-4,6 бали.
ҐРУНТ: не вимогливий.
ІНТЕНСИВНІСТЬ РОСТУ: висока, після вступу в плодоношення сповільнюється.
ВІДНОШЕННЯ ДО СВІТЛА: сонячне, напівтінь.
ВІДНОШЕННЯ ДО ПОЛИВУ: в разі посухи потребує поливу.
МОРОЗОСТІЙКІСТЬ: висока.
ПЕРЕВАГИ СОРТУ: морозостійкість, смакові якості, товарність.
Reviews
There are no reviews yet.